герб та флаг

Чумаківський ліцей

Наш рідний край
Меню сайту
Наше опитування
Який предмет подобається більше?
Всього відповідей: 178
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Лютий » 14 » Сова вухата або спокійні сусіди
08:50
Сова вухата або спокійні сусіди

Більше 30 років на території села Чумаки проживають вухаті сови. Спочатку вони облюбували смереку в одному з дворів села. З часом господарі почали потроху спилювати дерево, бо воно всихало. Згодом смереку  спиляли, а сови перелетіли в невелику лісопосадку, що знаходилася поряд.

З часом птахи знайшли собі інше місце перебування – ялини біля школи. Незважаючи на постійний денний шум, адже біля школи тихо не буває, вони прекрасно себе почувають, не лякаються дітей. А головне, що діти звикли до такого сусідства і не проявляють агресивних дій по відношенню до птахів.

Сова вухата - це сова середнього розміру. Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів. Спина сірувато-бура з рудим відтінком, груди і черевце руді або жовтуваті з продовгуватими чорними смугами, які перекреслені плоскими поперечними штрихами. Низ черевця і підхвістя білі. Хвіст знизу жовтуватий з рівномірною темною смугастістю. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Лицевий диск рудо-сіруватий, обрамлений білою і чорною смугами. Довкола очей чорні півмісяці зі сторони дзьоба. Під дзьобом чорне пір'я. Між очима білі валики у вигляді півмісяців. Пір'яні «вушка» довгі. Коли птаха сидить, вона добре відрізняється від інших своєю манерою сидіння — стовпчиком з витягнутими вертикально вверх пір'яними вушками.

Самки більші самців, але забарвлені так само.

Маса самців сови вухатої — 0,16-0,33 кг, самок — 0,18-0,43 кг, довжина 35-37 см, крило самців — 27,6-31,0 см, самок — 28,2-32,2 см, розмах — 84-95 см.

Пташенята в першому пуховому вбранні білі, мають білий дзьоб з легким сірим нальотом, який з віком темніє, в другому пуховому вбранні — світло-сірі з рудим відтінком і деякою рябизною, великими чорними полями довкола очей, що з'єднуються під дзьобом, білим пір'ям між очима над наддзьобком, сірим дзьобом і добре вираженими пуховими «вушками».

Поширені вухаті сови в Європі та Північній Азії, на північ від межі високостовбурового лісу до Охотського узбережжя, Примор'я та Японії (Хоккайдо), на південь до Іраку, Середньої Азії, ГімалаївКитаю. Мешкає також в Північній Африці на Канарських островах, у Північній Америці.

Сова вухата — типовий лісовий вид.

Гнізда влаштовує в основному в спорудах ворон сірих і сорок , рідше граків. Дуже рідко займає гнізда інших птахів. Займаючи гнізда сорок сова зазвичай злегка розриває їхній дах.

У кладці від 3 до 9, частіше 4-6 яєць білого забарвлення. Під час висиджування деякі яйця забруднюються і стають брудно-білі.

Відстань між гніздами різних пар в щільних гніздових угрупуваннях коливається від 100 до 800 м, у менш насичених — від 0,8 до 3 км.

Характерною рисою сов вухатих є збирання у групи на денний відпочинок. Найчастіше групи відпочиваючих сов можна зустріти у осінньо-зимовий період. Інколи в них нараховується до 100 і більше особин.

В середньому в нашому населено пункті проживає одночасно більше ста особин сови вухатої. Поряд зі школою поселилося близько 30 сов. Таке сусідство добре впливає на людину: викликає позитивні емоції, розвиває почуття прекрасного і прививає любов до друзів наших менших.

Категорія: НОВИНИ ШКОЛИ | Переглядів: 710 | Додав: natali | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Баннеры