герб та флаг

Чумаківський ліцей

Наш рідний край
Меню сайту
Наше опитування
Який предмет подобається більше?
Всього відповідей: 178
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Травень » 3 » Великдень. Історія свята.
14:28
Великдень. Історія свята.

Великдень - головне свято християнського календаря. Недарма його називають «святом свят і торжество з торжеств». При цьому походження слова «паска» до кінця не ясно. Саме ж свято не прив'язане до конкретної дати і відзначалося ще до Різдва Христова.

Походження свята Пасха

Дохристианска Пасха вважалася сімейним єврейським святом кочівників-скотарів. В цей день в жертву єврейському Богу Яхве приносили ягня, кров'ю якого мазали двері, а м'ясо запікали на вогні і швидко з'їдали з прісним хлібом. Учасники трапези повинні були бути одягнені в дорожній одяг. Пізніше Пасху стали пов'язувати з подіями, викладеними в Старому Завіті, виходом євреїв з Єгипту. Вважається, що назва свята походить від єврейського дієслова «пасах», що означало «переходити». Ритуал поспішного поїдання м'яса став символізувати готовність до втечі. В період свята, яке відзначали протягом 7-ми днів, пекли тільки опріснений хліб - це пов'язувалося з тим, що перед виходом із Єгипту євреї 7 днів харчувалися хлібом, випеченим без використання єгипетської закваски. Тайна вечеря відбулася саме в день старозавітної Пасхи, яку Христос святкував разом з апостолами. Однак він вніс новий сенс в древній обряд. Замість ягняти Господь приніс у жертву самого себе, перетворившись в Божественного Агнця. Його подальша смерть символізувала спокутне жертвоприношення на Пасху. Під час введеного на Таємній вечері обряду Євхаристії, Христос запропонував віруючим куштувати своє тіло (хліб) і пити свою кров (вино). В перші століття християнства виникла традиція святкувати 2 Пасхи, що символізували смерть і воскресіння Христа. Першу проводили в глибокій скорботі і суворому пості, а другу - в тріумфуванні і з рясною трапезою. Лише пізніше було прийнято рішення святкувати одну Пасху, відокремивши її від єврейської.

Святкування Пасхи сьогодні

Сучасне християнське свято Пасхи засноване на історії воскресіння Ісуса Христа на третій день після розп'яття. Тепер Пасха стала днем, який християни присвячують спогадам про життя, смерть і воскресіння Спасителя. Спочатку в різних місцях вона святкувалася в різний час. У 325 році було прийнято рішення Першого Вселенського Собору Християнської Церкви святкувати Пасху в неділю, яка наступає після першого весняного повного місяця. Цей день припадає на період з 4 квітня по 8 травня. Однак розрахунок великодніх дат в Православній і в католицькій Церкві відбувається по-різному. Тому за православним і католицьким календарем Великдень нерідко відзначається в різні дні. Більша частина великодніх обрядів збереглася до наших днів, в тому числі - всеношна, хресний хід, христосення, фарбування яєць, приготування пасок і куличів. Христосіння - це обмін поцілунками, який супроводжується проголошенням традиційного великоднього вітання: «Христос воскрес!» - «Воістину воскрес!». Тоді ж відбувався обмін фарбованими яйцями. Існують різні версії походження традиції фарбування яєць. Згідно з однією з них, курячі яйця - краплі крові розп'ятого Христа, які впали на землю і перетворилися в яйця. Сльози Богоматері, що ридала біля підніжжя хреста падали на ці криваво-червоні яйця, залишаючи на них прекрасні візерунки. Коли Христос був знятий з хреста, віруючі зібрали і поділили між собою ці яйця, а почувши радісну звістку про Воскресіння, стали передавати їх один одному. Традиційними стравами пасхального столу є пасха (кулич) і сирна паска. Вважається, що до розп'яття Христос і його учні куштували прісний хліб, а після Воскресіння - квасний, тобто дріжджовий. Він і символізує пасху (кулич). Сирна пасха виготовляється з протертого сиру у формі чотиригранної піраміди, яка уособлювала Голгофу - гору, на якій був розіп'ятий Ісус Христос.

Категорія: НОВИНИ ШКОЛИ | Переглядів: 420 | Додав: natali | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Баннеры